Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze die o.a. aan de basis heeft gestaan van de moderne manuele geneeswijzen als chiropractie en manuele therapie.

Het lichaam heeft een natuurlijk vermogen om te herstellen. Als het lichaam gezond is gebeurt dat ook. Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeval, een ziekte of operatie, langdurige stress of slechte voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam hulp nodig om het evenwicht te herstellen.

De osteopaat kijkt naar de samenhang van alle weefsels, botten en gewrichten en normaliseert de spanning zodat het lichaam weer herstellen kan

Achtergrond Osteopathie

De osteopaat houdt zich, net als de fysiotherapeut of de chiropractor bezig met het losmaken van bindweefsel. Maar in de osteopathie wordt de mens en het functioneren van een lichaam als één geheel gezien. De kunst is te vinden waar zich de kern van de klachten bevind, dit hoeft niet noodzakelijk de plek van de pijn te zijn.

In de filosofie van de osteopathie zijn er drie uitgangspunten:

 1. De mens is een eenheid en alle systemen beinvloeden elkaar
 2. De vorm en de functie van elk onderdeel zijn aan elkaar gekoppeld
 3. De mens heeft de mogelijkheid zichzelf te herstellen, verstoring hiervan kan tot ziekte leiden.

Het menselijk lichaam is in feite op te vatten als een in dynamisch evenwicht verkerend systeem. Alle cellen zijn onderhevig aan opbouw en afbraak, veroudering en vernieuwing. Deze dynamiek vereist een bewegingsvrijheid, tot in het kleinste detail.

Vindt er ergens in het lichaam, een bewegingsvermindering plaats, dan verandert het proces van opbouw en afbraak en ontstaat er een dysfunctie (bijvoorbeeld: spierscheuren, rugklachten, enkel verstuikingen, aderverkalking, arthrose, darmklachten, nierstenen, vleesboom enz).
Dit vereist nauwkeurig onderzoek naar de oorzaak van de bewegingsbeperking in alle weefsels van het lichaam. Herstel van de bewegingsvrijheid leidt vervolgens tot herstel van functie en evenwicht.

Osteopathie bij kinderen

Door de totale kijk en de zachte behandeltechnieken is osteopathie ook geschikt zeer voor kinderen In onze praktijk zijn we gespecialiseerd in de behandeling van baby’s met klachten als refluxklachten, darmkrampjes, slaapstoornissen, voorkeurs-houdingen, excessief huilen e.d. Ook het opgroeiende kind met uiteenlopende indicaties zoals stoornissen in motorische of cognitieve vaardigheden (gedragsstoornissen, concentratiestoornissen e.d.) en algemene problematiek (obstipatie, hoofdpijn, recidiverende infecties e.d.) zien we regelmatig voor een consult.

Osteopathie bij baby's

Een behandeling osteopathie bij kleine kinderen of baby’s is zeer zacht. Geforceerde technieken of ‘harde manipulaties’ horen niet thuis in een behandeling osteopathie bij kinderen. De behandeling moet voor het kind zo comfortabel mogelijk zijn. Kinderen verdienen speciale aandacht, zij zijn nog volop in ontwikkeling wat speciale klachten met zich mee kan brengen. Bovendien “spreken” baby’s en kinderen een andere taal, wat specifieke onderzoekstechnieken vereist. De oorzaak van stoornissen kan zeer verschillend zijn. Veelvoorkomende vragen waarmee ouders naar de osteopaat gaan zijn:

 • Huilbaby’s of onrustige kinderen
 • Refluxklachten of slikstoornissen
 • Kinderen met onregelmatige schedeltjes (plagiocephalie), bijvoorbeeld na moeizame bevallingen
 • Voorkeurshouding of dwangstand van het hoofd
 • Problemen bij de bevalling na vacuümpompverlossing
 • Reflux of buikklachten (diarree, krampen of verstopping)
 • Oorpijn, ontstekingen van bijholten of het middenoor
 • Slaapproblemen, gedragsproblemen of kinderen met adhd
 • Kinderen met Down-syndroom
man-2001